COM HAURIEN DE SER ELS ÀPATS SECUNDARIS O QUE MENJAR ENTRE HORES?

 

Molts cops no sabem que menjar en

tre hores o bé acabem cansats de menjar el mateix, o també busquem a les botigues quelcom saludable i acabem amb allò menys nociu amb sort. Tot i que la oferta comercial ha millorat molt en els últims anys gracies a la sensibilitat d’alguns comerços i dels consumidors, la oferta és curta i molt millorable. O quan trobem un producte interessant, el preu es dispara considerablement.

Però, què hauríem de buscar? Quins requisits tindria un ½ matí o un berenar saludable?

El primer de tot si és un producte cuinat, hauria de cuinar-se a una temperatura de màxim 40ºC, per respectar els seus enzims. La majoria de galetes, pastes, palets de pa i similars han estat sotmesos a més de 140ºC. Per tant, buscaríem productes deshidratats o cuinats a baixa temperatura, així evitaríem o disminuiríem la leucocitosi post-prandial i la ingesta d’acrilamides o proteïnes desnaturalitzades (productes cancerígens).

En segon lloc, la majoria de productes comercials tenen algun o alguns dels següents ingredients no saludables;

1-Sucre refinat, que augmenta la glucèmia i alimenta processos inflamatoris i cancerígens. Altera la flora bacteriana negativament.

2- Greixos hidrogenats. Augmenten risc càrdio-vascular.

3- Sal o glutamat mono sòdic (potenciador de sabor). Augmenten la tensió arterial i la possibilitat de patir càncer gàstric. I de retruc, els potenciadors t’atrapen poc a poc a continuar prenent-los en quantitats més elevades, doncs adormen les papil·les gustatives, impedint que trobis el gust natural dels aliments.

4- Edulcorants artificials, fructosa. Amb la excusa de no tenir sucre, utilitzen edulcorants que segons els últims estudis publicant, condueixen als consumidors ha ser pre-diabètics. La fructosa afegida seria tan nociva com el sucre.

5- Llevats químics i gluten. Responsables de erosionar i lesionar les parets intestinals i alterar el sistema immune, doncs tenen resposta immunomediada. I a més, els llevats químics solen elaborar-se a partir de transgènics.

6- Cereals refinats. Produeixen alteració de la flora bacteriana i estrenyiment, i pugen la glucèmia post-prandial, ajudant a la aparició de diabetis tipus 2. Roben minerals a l’organisme i produeixen un pic d’hipoglucèmia al poc temps d’haver-los consumit, que produeix ansietat per menjar.

7- Additius. Com l’hidròxid d’alumini sospitós de produir Alzheimer, com la tartrazina (E-102) que potencia la hiperactivitat i l’insomni (molt utilitzat en productes de consum infantil), o el vermell cotxinilla ja prohibit al Japó o al Canadà, o el blau patentat V (E-131) que pot provocar urticària, al·lèrgies i sospitós cancerigen. Per parlar d’uns pocs…D’altre banda, no existeixen estudis d’efecte creuat o sinèrgic entre tots, alguns o pocs dels additius que utilitza la industria alimentària, per tant, desconeixem els efectes que produeixen els consums habituals i combinats dels mateixos.

Però hi han additius que si es poden utilitzar, però s’usen poc per tenir un cost més elevat;

  • Cúrcuma.E100 Curcumina: color taronja-groc, d’origen natural extret de l’arrel de la cúrcuma.
  • Clorofil·la. E140 Clorofil·la: color verd, que s’extreu de plantes herbàcies, ortigues, alfals.
  • E101 Riboflavina, lactoflavina: color groc, obtingut del llevat de cerveza.
  • E160a Carotenoids: color ataronjat obtingut a partir d’ extractes vegetals, el cos el converteix en vitamina A.
  • E160d Licopè: color vermell de procedència natural, concentrat de tomàquet.
  • E161 Xantofil·les: color taronja, de procedència natural.
  • E162 Betanina: color vermell, de la remolatxa.
  • E163 Antocians: color blau-vermell. D’origen natural.

cesta comida sanaA més de tot el mencionat, pocs són totalment ecològics, per aquest motiu, la opció que tenim més econòmica, amb menys additius, sense refinats ni sals, ni sucres afegits, ni llevats químics, ni greixos hidrogenats passa per consumir fruita ecològica de temporada que podem cuinar lleugerament (saltejar a la planxa) amb espècies com gingebre, pebre o canyella o menjar crua, fruits secs ecològics, liquats o smoothies de verdures i fruita o elaborar nosaltres mateixos receptes saludables i adaptades als nostres gustos; utilitzant farina d’ametlles o de llavors amb llevats de qualitat com el llevat liofilitzat ecològic Bioreal (Producte d’alimentació ecològica de colònies saludables salvatges de cultiu ecològic. o Backferment, ferment ecològic de cultiu biodinàmica per a la elaboració lenta de pastisseria, és una barreja de farines antigues o sense gluten amb mel i redueix intoleràncies. O per últim, massa àcida o mare que s’obté a partir de la fermentació de varis dies, se li pot afegir raïm i figues com sucres.

També podem recórrer a l’agar-agar, al cacau desgreixat en pols, la fruita deshidratada, espècies, mel de romaní, edulcorants naturals com els dàtils, bases de hidrats de carboni més saludables com el moniato o la carbassa per fer delícies amb coco ratllat o els mucílags de les llavors per elaborar cràckers salades. Només heu de utilitzar la vostre imaginació o recórrer a la saviesa de receptes de professionals de la salut que us ajudaran a elaborar o crear les vostres pròpies receptes.

D’aquesta forma també controlarem aquells ingredients o aliments que tot i ser saludables poden donar respostes al·lèrgiques com els fruits secs com el cacauet, les llavors o els ous. Amb empenta i planificació gaudireu de les vostres receptes i la vostre salut ho agrairà.

Bon profit i salut!

Marc Vergés (nutricionista)